<< Terug naar overzicht

Het btw tarief voor renovatiewerken aan privé woningen wordt opgetrokken van 6% naar 21% vanaf 01/01/2016

De renovatie van woningen, die hoofdzakelijk voor privé doeleinden worden gebruikt en die ouder zijn dan 5 jaar, is momenteel onderworpen aan het lage BTW-tarief van 6%.  Dit is een regel die vrij algemeen gekend is. (Eigenlijk is de algemene regel 15 jaar indien de kostprijs van de materialen (in de verbouwingen) een beduidend deel van de verbouwingskost vertegenwoordigen, in de praktijk gaat dit om de levering van verwarmingsketels in appartementsgebouwen en de bestanddelen van liftinstallaties).

Vanaf 1/1/2016 wordt deze ouderdomsvereiste van de woning opgetrokken van 5 jaar naar 10 jaar

  • GEVOLG: woningen die voor het eerst in gebruik zijn genomen in 2007, 2008, 2009 of 2010 zouden uit de boot vallen.

De regering heeft echter voorzien in een OVERGANGSREGELING voor de woningen die voor het eerst in gebruik werden genomen tijdens bovenstaande jaren.

Hoe ziet deze ‘overgangsregeling’ er uit :

Eigenaars van dergelijke woningen kunnen toch nog werken aan hun woning laten uitvoeren aan het 6% BTW tarief wanneer volgende voorwaarden zijn voldaan :

1) Men moet een concrete overeenkomst met de aannemer hebben, ttz. een, gedetailleerde beschrijving van de werken, en dit  uiterlijk op 31/12/2015 (algemene overeenkomst of offerte is onvoldoende):

Het vastleggen van deze datum kan via :

  • vaste dagtekening (o.a. bij registratiekantoor of hoofdinhoud opnemen in authentieke (notariële) akte);
  • kopie overeenkomst bezorgen bij btw-controlekantoor via aangetekend schrijven uiterlijk op 31/12/2015; (BTW controle is immers maar open tot en met 24 december 2015

2) Indien een stedenbouwkundige vergunning vereist is : aanvraag uiterlijk op 31/12/2015 indienen (ontvangstbewijs uitgereikt door gemeente, aangetekende verzending of via digitale indiening);

3) Indien enkel stedenbouwkundige meldingsplicht nodig is : meldingsformulier uiterlijk op 31/12/2015 indienen (ontvangstbewijs uitgereikt door gemeente, aangetekende verzending of via digitale indiening);


LET OP : Alle facturen mbt deze werken moeten uiterlijk op 31/12/2017 door de aannemers worden uitgereikt.

AAN ALLE AANNEMERS DIE WERKEN IN ONROERENDE STAAT AAN PRIVE WONINGEN VERRICHTEN :

Vanaf 01/01/2016 dient 21% BTW aangerekend te worden wat betreft werken in onroerende staat aan privé woningen, tenzij ze ouder zijn dan 10 jaar of van bovenstaande overgangsregeling kunnen genieten.

Vergeet zeker niet de BTW-attesten in deze zin aan te passen !!!